Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 14:

De laatste weekopdracht alweer!


Bedankt voor jullie deelname en inzet om bijna geen restafval meer over te houden! De Rd4-100 dagen zitten er op en we zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen. Wat hebben deze 100 dagen je gebracht? ...


Bedankt voor jullie deelname en inzet om bijna geen restafval meer over te houden!

De Rd4-100 dagen zitten er op en we zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen. Wat hebben deze 100 dagen je gebracht? Vond je het lastig of viel het erg mee? Blik deze laatste week eens terug op de 100 dagen, maar kijk ook vooruit en vertel ons hoe je verder gaat. 

Veel deelnemers zagen een enorme daling van het restafval, maar er waren ook deelnemers die het al heel goed deden voordat ze met het project begonnen. Wat heel leuk was om te zien is dat er gezinnen meededen en dat de kinderen - met hulp - ook heel goed afval gingen scheiden! De jeugd heeft de toekomst en ... hopelijk ook nog grondstoffen, doordat wij er zuiniger mee omgaan! 


BEDANKT!


Weekopdracht 13:

100 kilo restafval; haalbaar of niet?


De weekopdracht van deze week luidde: 100 kilo restafval; haalbaar of niet?Volgens onze deelnemers zeker haalbaar, ze zitten gemiddeld op 15,4 kilo per week PER JAAR (!). Sommige deelnemers zitten hie...


De weekopdracht van deze week luidde: 100 kilo restafval; haalbaar of niet?

Volgens onze deelnemers zeker haalbaar, ze zitten gemiddeld op 15,4 kilo per week PER JAAR (!). Sommige deelnemers zitten hier ver onder, anderen hebben meer afval. We zien dat de gezinnen met kinderen in de luiers het gemiddelde omhoog brengen. Goede luierrecycling zou de hoeveelheid restafval enorm terugbrengen. NB, voorheen gingen de drankkartons ook bij het restafval, daar is nu een recycleproces voor ontwikkeld en ook dit scheelt heel veel restafval.

Verder zien we dat er deelnemers van kattengrit (steen) op houtkorrels zijn overgestapt. Deze mogen bij het gft-afval in de gft-container (kattenpoep eruit halen en bij restafval of in toilet). Ook dit scheelt heel wat kilo's afval.

De deelnemers gaven aan dat ze vaak zonder nadenken spullen in de restafvalcontainer gooiden, maar nu ze bewust bij ieder artikel stilstaan, ze andere keuzes zijn gaan maken. Daarbij helpt een apart inzamelmiddel voor PMD-afval en papier in de keuken, badkamer of overloop heel erg.

De overheidsdoelstelling was eerst om voor 2020 op 120 kilo restafval per persoon per jaar uit te komen, maar dit is inmiddels bijgesteld naar 100 kilo. Onze Rd4-gemeenten zitten nu nog op gemiddeld 144 kilo per persoon per jaar, er is dus nog werk aan de winkel, maar de 100-groep laat zien dat het wel degelijk met gemak mogelijk moet zijn. Meer lezen over onze plannen hierover, kijk op onze

<a href="https://www.rd4.nl/bedrijfsinformatie/afvalbeheersplan-rd4">website</a> .


Weekopdracht 12:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur? Dit was de opdracht van deze week. De dopper is een ideale drinkfles voor onderweg, kan overal gevuld worden en het geeft geen afval.Ook het afval van je hond mo...


Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur? Dit was de opdracht van deze week.

De dopper is een ideale drinkfles voor onderweg, kan overal gevuld worden en het geeft geen afval.
Ook het afval van je hond moet je opruimen. 
Op vakantie is het soms lastig je afval goed te scheiden. Er zijn al wel vakantieparken waar je het papier en plastic gescheiden kunt weggooien. Zeker in het buitenland is het soms lastig omdat de regels anders zijn en producten soms ook anders verpakt zijn en niet altijd los verkrijgbaar.

Het is niet altijd even eenvoudig, maar zolang wij ons bewust zijn en zoeken naar oplossingen komen wij er vaak wel uit, en vinden wij de juiste manier om ook “buiten de deur” afval te voorkomen.

Veel van onze deelnemers geven aan ook buiten de deur heel goed op hun afval te letten. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zwerfvuil uit de natuur oprapen en dit thuis op een juiste manier afvoeren (blikjes of plastic flesjes gratis via PMD-afval), petje af!

In samenwerking met Gaia Zoo hebben wij afvalstations ingericht voor hun dierentuin:


Weekopdracht 11:

Glas is eindeloos…


De weekopdracht van deze week ging over glasrecycling. Restjes en deksels mogen er gewoon bijGlas scheiden wordt steeds makkelijker: het mag met restjes (geen volle potten of flessen) en deksels en a...


De weekopdracht van deze week ging over glasrecycling.

Restjes en deksels mogen er gewoon bij
Glas scheiden wordt steeds makkelijker: het mag met restjes (geen volle potten of flessen) en deksels en al de glasbak in. Uit onderzoek is gebleken dat mensen het lastig vinden om glas te scheiden, omdat ze denken dat ze het helemaal schoon in de glasbak moet. Maar dat is verleden tijd: door nieuwe technieken worden de deksels uit het glasafval gehaald en het glas goed schoongemaakt. Zo is het verzamelen en scheiden van glas nog makkelijker geworden.

Het rendement is hoog: 1 kg glasscherven levert 1 kg glas op. Bij glasrecycling heb je minder nieuwe grondstoffen nodig en het kost beduidend minder energie dan het produceren van nieuw glas.

Eigenlijk mogen alleen glazen verpakkingen in de glasbak. Het is vooral belangrijk om geen keramiek of porselein in de glasbak te doen, deze scherven komen in het nieuwe glas terecht en geven lelijke oneffenheden, waardoor het nieuwe glas afgekeurd kan worden. Ook is het belangrijk wit- en bont glas apart te houden. 1 flesje bont gekleurd glas kan namelijk 500 kilo witglas vervuilen.

37,5 % van de deelnemers waste het glas af voordat het naar de glasbak werd gebracht. Dit hoeft dus niet.

Antwoord op de forumvraag waarom kristalglas niet in de glasbak mag: "Kristal levert problemen bij recycling omdat de smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas. Kristal bevat namelijk metaaloxiden. Bijvoorbeeld 24 % lood voor loodkristal en 30 % voor volloodkristal (Swarovski). Maar het kan ook zinkoxide, bariumoxide of kaliumoxide zijn."


Weekopdracht 10:

Merk je al verschil?


De vraag van deze week is: "merk je al verschil"? Dat is natuurlijk vooral het geval als je van tevoren niet zo heel erg met afvalscheiding bezig was en je nu bewust bij elk artikel bent gaan kijken ...


De vraag van deze week is: "merk je al verschil"?

Dat is natuurlijk vooral het geval als je van tevoren niet zo heel erg met afvalscheiding bezig was en je nu bewust bij elk artikel bent gaan kijken waar het bij hoort.

Nederlanders zijn goed in afvalscheiding, vergeleken met landen om ons heen. Onbekender is wat er gebeurt met al die afvalstromen, er zijn wel geruchten dat het apart ingezamelde afval alsnog op een grote hoop belandt. Dat is niet waar. Glas, papier, verpakkingen, karton, gft, klein chemisch afval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt. Gescheiden afval dat erg vervuild is, kan helaas noodgedwongen wel bij het restafval belanden.

Er zijn deelnemers die aangaven 12 restafvalcontainers per jaar aan te bieden, die merken nu ze bewuster ermee bezig zijn dat dit veel minder wordt. Goed voor het milieu en goed voor hun eigen beurs. Tevens zien de deelnemers dat er in hun straat nog genoef gezinnen zijn die de restafvalcontainer iedere 2 weken aanbieden en de gft-container nauwelijks. Er is dus nog werk aan de winkel om naar 100 kilo restafval per persoon per jaar te gaan (overheidsdoelstelling VANG= van afval naar grondstof).


Weekopdracht 9:

Voorkom voedselverspilling


De weekopdracht van deze week luidde: "hoe voorkom je voedselverspilling?" In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. Een van de redenen...


De weekopdracht van deze week luidde: "hoe voorkom je voedselverspilling?"

In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. Een van de redenen voor de voedselverspilling is het wijdverbreide misverstand dat eten altijd bedorven is als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Volgens onderzoeker Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit is dat bij heel veel producten niet het geval. In de meeste gevallen gaat het om een kwaliteitsgarantie van de producent. Ook je impulsaankopen in de supermarkt dragen bij aan het probleem.

Zeven op de tien Nederlanders zijn bereid de eigen voedselverspilling terug te dringen. Zij vinden bijvoorbeeld dat het ‘gewoon niet hoort’, het zonde van het geld is of dat het niet kan omdat er ook honger op deze wereld bestaat. Maar in de praktijk lopen zij tegen een aantal zaken aan. Redenen van de consument om te verspillen zijn onder andere dat ze te veel van het product hebben gekookt of bereid, producten op verkeerde wijze bewaren of te veel hebben ingekocht. Om voedselverspilling terug te dringen is het belangrijk dat de consument anders gaat handelen tijdens het kopen, koken en bewaren van voedsel. Simpele oplossingen zijn bijvoorbeeld het gebruiken van een boodschappenlijstje, een maatbeker om de juiste porties te bepalen en weten welke producten je waar en hoe bewaart.

Onze deelnemers kopen veelal op maat en maken van de restjes soep, salade of een kliekjesmaaltijd. Ook hebben er deelnemers 'wandelende vuilnisbakken', aan wie ze de restjes voeren. Goed de kasten opruimen en first in first out helpt voorkomen dat er producten over datum gaan.


Weekopdracht 8:

Papier en karton


De opdracht van deze week was: "Wat heb jij bij het oud papier gedaan (buiten de gebruikelijke folders, kranten, enveloppen en brieven)?"Blik en glas kan oneindig vaak gerecycled worden, maar papier s...


De opdracht van deze week was: "Wat heb jij bij het oud papier gedaan (buiten de gebruikelijke folders, kranten, enveloppen en brieven)?"

Blik en glas kan oneindig vaak gerecycled worden, maar papier slechts zes tot zeven keer. Door het recycleproces worden de vezels namelijk steeds korter. Om het papier stevig te houden, voegt de fabriek steeds nieuwe houtvezels aan de pulp toe. De verhouding in het gerecycled papier is ongeveer 80 procent oud en 20 procent nieuw.

De topvijf van producten die in oud papiercontainers belanden, terwijl ze daar niet in thuis horen:

1) Nat of vuil papier en karton

2) Plastic folies of draagtassen

3) Kartonnen drankverpakkingen

4) Papier met plastic laagje (foto’s)

5) Diepvriesverpakkingen


Weekopdracht 7:

Op zoek naar verpakkingen die beter kunnen!


De opdracht van deze week was: 'Ga op zoek naar verpakkingen die beter kunnen.' Er zijn veel reacties gekomen op deze opdracht. Veel mensen noemden de komkommers in een plastic "jasje", maar ook de c...


De opdracht van deze week was: 'Ga op zoek naar verpakkingen die beter kunnen.'

Er zijn veel reacties gekomen op deze opdracht. Veel mensen noemden de komkommers in een plastic "jasje", maar ook de chipszakken, zakken van bijvoorbeeld brood die gedeeltelijk uit plastic en papier bestaan en overdreven grote dozen om een online gekocht artikel, met luchtzakjes ter opvulling erin.

Het jasje om komkommers en paprika's heeft een functie, wil je hier meer over lezen, klik op dit artikel: https://www.oneworld.nl/groen/zelf-groen-doen/komkommer-plastic-beter-voor-het-milieu-dan-een-naakte

Het meest opvallende product dat langskwam waren de give-aways van diverse supermarkten. Dit zijn vaak poppetjes of spaarstickers, die in een verpakking van aluminiumfilie en plastic zijn verpakt (zoals bijvoorbeeld een chipszak). Deze spulletjes hoeven niet vers te blijven, dus waarom niet gewoon een verpakking van één materiaal, zodat het gerecycled kan worden?

Een meubelgigant met de bekende geel/blauwe kleuren gebruikt geen piepschuim maar golfkartonnen stukken in de dozen om de meubels te beschermen tegen stoten. 100% papier en recyclebaar. Heeft u wel piepschuim, dit hoeft niet bij het (dure) restafval, maar kan gratis op de Rd4-milieuparken worden ingeleverd.


Weekopdracht 6:

Maak gebruik van de Rd4-milieuparken


De opdracht van deze week luidde: "maak gebruik van de Rd4-milieuparken." Daarmee willen we eigenlijk vragen om geen kleine recyclebare spullen in het restafval te gooien, maar deze apart in te levere...


De opdracht van deze week luidde: "maak gebruik van de Rd4-milieuparken." Daarmee willen we eigenlijk vragen om geen kleine recyclebare spullen in het restafval te gooien, maar deze apart in te leveren (na ze te hebben opgespaard).

Verder vroegen wij: "welk huishoudelijk afval heb jij in huis waarvan je niet weet hoe je dit het beste kunt aanbieden voor recycling?" Heel veel van deze vragen kwamen al langs in mailtjes en in de eerste twee weken op het forum. Toen ging iedereen kritisch naar de spullen die ze wilden weggooien kijken. Zo zagen we al o.a. kroonkurken, tie wraps, papier van plakstrips, kurk en het touwtje van theezakjes voorbij komen. We hebben zoveel mogelijk de ontbrekende artikelen in onze afvalscheidingswijzer aangevuld.


Weekopdracht 5:

Neem je eigen tas mee!


De opdracht van deze week was: "Koop geen wegwerptasjes meer in de winkel."Een gemakkelijke opdracht voor onze deelnemers, want iedereen nam al zelf tassen en kratjes mee naar de winkel, lang voordat ...


De opdracht van deze week was: "Koop geen wegwerptasjes meer in de winkel."

Een gemakkelijke opdracht voor onze deelnemers, want iedereen nam al zelf tassen en kratjes mee naar de winkel, lang voordat ze aan 100-100-100 deelnamen, zo bleek uit alle berichten op het forum.

Geen tasje meegenomen naar de supermarkt? Tip van onze deelnemers: "achter de kassa zijn dozen te vinden om de boodschappen in te doen, daarna gebruik je de doos om oud papier in te doen."

De deelnemers ontvingen van Rd4 een sterke lichtgewicht tas om mee te gaan shoppen.

Samenvatting van de antwoorden uit de woensdagprijsvraag:

-Sinds de invoering van het tasjesverbod zijn in Nederland 70% minder tasjes uitgegeven.
-Een plastic tasje heeft een gemiddelde gebruikstijd van 15 minuten.
-Experts voorspellen dat plastic zo'n 1.000 jaar kan blijven bestaan. Bijna al het plastic dat ooit gemaakt is bestaat nog in een of andere vorm (het verbrokkelt wel maar is niet afbreekbaar).
-In de oceaan drijft een plastic massa die ongeveer zo groot is als 34x het formaat van Nederland.
-Volgens de VN gaan er jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee. Ze zien het plastic aan voor voedsel en stikken erin, raken erin verstrikt of ze worden vergiftigd.


Weekopdracht 4:

Elektrische apparaten apart!


Deze week zijn er door de deelnemers 162 elektrische apparaten in en rond hun huis verzameld die niet meer werden gebruikt. Alle apparaten werden verkocht, weggegeven of ter recycling aangeboden. Zoa...


Deze week zijn er door de deelnemers 162 elektrische apparaten in en rond hun huis verzameld die niet meer werden gebruikt. Alle apparaten werden verkocht, weggegeven of ter recycling aangeboden.

Zoals jullie in de uitslag van de weekprijsvraag konden lezen gaat er nog 180.000 kilo elektrische apparatuur in het Rd4-gebied (11 gemeenten) bij het restaval, dat is 12% van alle afgedankte apparatuur. Gelukkig wordt 88% van alle apparaten hier dus wel al gerecycled! 

Waarom is het zo belangrijk dat we elektrische apparaten apart aanbieden? 
Elektrische apparaten bevatten onder andere koper, een kostbare grondstof  waarvoor dieven zelfs op pad gaan om het te stelen. Mobieltjes bevatten onder andere edelmetalen (goud, zilver), zware metalen (kobalt) en zeldzame mineralen als coltan, palladium en cassiterite. Zonder coltan zou elke mobiele telefoon het formaat en het gewicht hebben van een colafles. Dankzij coltan kan men mini-accu's en mini-condensatoren inbouwen, waardoor het erg kostbare metalen zijn. Coltan en cassiterite zijn grotendeels afkomstig uit mijnen uit de Congo. Veel grondstoffen liggen onder het leefgebied van mensapen. Door oude mobieltjes die in je kasten liggen in te leveren kunnen deze schaarse grondstoffen worden hergebruikt! In 200 mobieltjes zit genoeg goud voor één trouwring... Waarom goud: Voor het verbinden van elektronische componenten is een materiaal nodig wat elektriciteit geleidt, makkelijk om mee te werken is, niet roest, niet reageert met andere elementen, en in gedetailleerde vormen kan worden gegoten. Goud is hiervoor de beste oplossing gebleken. Het is een van de meest geleidende materialen ter wereld en is zacht genoeg om heel precieze vormen mee te maken. Ook corrodeert het niet waardoor het oneindig lang meegaat.  


Weekopdracht 3:

Hoeveel verpakkingen open jij op een dag?


Deze week was de opdracht het aantal verpakkingen dat je opent te tellen. De deelnemers hebben hier goed aan meegedaan en in de teller hun verpakkingen ingevuld. Doel van deze opdracht was om je bewus...


Deze week was de opdracht het aantal verpakkingen dat je opent te tellen. De deelnemers hebben hier goed aan meegedaan en in de teller hun verpakkingen ingevuld. Doel van deze opdracht was om je bewust te worden van hoeveel verpakkingen je eigenlijk opent op een dag. Er gaven zelfs deelnemers aan anders te gaan inkopen om minder verpakkingen in huis te halen. Gelukkig mogen de meeste verpakkingen in het gratis PMD-afval.

Het filmpje van de woensdagprijsvraag liet zien wat er met de verpakkingen van de drankkartons uit het PMD-afval wordt gedaan:

De aluminium laag wordt tot stroken aluminium verwerkt, waarna er andere aluminium producten van gemaakt kunnen worden, zoals BBQ-schalen.
Het papier wordt gerecycled tot nieuw papier om o.a. toiletpapier van te maken.
De kunststof werd grondstof voor nieuwe kunststof verpakkingen.


Weekopdracht 2:

Waaruit bestaat ons restafval eigenlijk?


De tweede week hebben we een rustig weekje gehad, Pasen stond voor de deur en we wilden de deelnemers niet te veel belasten. Er hebben zich 134 huishoudens aangemeld om mee te doen met de sorteerproef...


De tweede week hebben we een rustig weekje gehad, Pasen stond voor de deur en we wilden de deelnemers niet te veel belasten. Er hebben zich 134 huishoudens aangemeld om mee te doen met de sorteerproef en er hebben in week 2 191 huishoudens hun restafvalgewicht ingevuld in de afvalmeter.

Resultaten sorteerproef:

  • Het afval dat in de zakjes werd aangeboden bestond vooral uit... restafval. Compliment voor alle goede afval scheiders onder jullie. Er zat weinig "verkeerd" afval in de zakjes. 
  • Luiers en kattenbakkorrels vormen een groot aandeel van het restafval (terecht, er is nog geen andere mogelijkheid om deze stromen af te voeren). 
  • Wat veel mensen misschien nog niet weten is dat restjes potgrond via het gft-afval mogen worden afgevoerd. 
  • Er werd een deel piepschuim tussen het restafval aangetroffen. Piepschuim kan worden gerecycled, maar wordt nog niet apart aan huis opgehaald. Via de milieuparken kan het wel gratis ter recycling worden ingeleverd.

Naar het volledige rapport.


Weekopdracht 1:

We gaan beginnen!


De eerste week 100-100-100 zit er op, het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen aan de slag zijn gegaan. Meer dan 300 huishoudens scheiden hun afval 100% gedurende 100 dagen en houden ons op de ho...


De eerste week 100-100-100 zit er op, het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen aan de slag zijn gegaan. Meer dan 300 huishoudens scheiden hun afval 100% gedurende 100 dagen en houden ons op de hoogte van hun ervaringen.

De gouden tips van week 1:
- Zorg ervoor dat je een bak voor het gft-afval / pmd-afval / papierafval / glasafval binnen handbereik hebt. De verleiding om iets in het restafval te gooien is dan minder groot.

- Plaats een gft-bakje op het aanrecht zodat je al je gft-afval kunt opvangen. Dit scheelt echt heel veel!

- Gooi niets automatisch bij het restafval. De meeste dingen kunnen worden gerecycled en dus gratis worden afgevoerd.

- Heb je een kat? Let er dan eens op welke kattenbakkorrels je gebruikt. Sommige mogen namelijk bij het gft-afval.

- Plaats eventueel een bakje voor PMD-afval op de badkamer of overloop. Hier kunnen alle lege shampooflessen en deodorantbussen in worden verzameld.