• Glasbak
  Wil je weten waar in jouw buurt een glasbak staat, open de link en vul je postcode in. Je kunt de locaties ook vinden op je Rd4-afvalapp en op www.Rd4.nl .
 • Tip: restjes mag, dop erop, dus niet afspoelen
  Het glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen, een lichte vervuiling is ook geen probleem; uitspoelen hoeft niet. Glas komt in 4 kleuren uit de glassortering, te weten wit, groen, bruin en amber. Dan gaat het naar de verwerker, die er nieuwe producten van smelt.
 • Energiebesparing
  Van 1 kilogram scherven wordt weer 1 kilogram glas gemaakt. Iedere 1.000 kg scherveninzet in plaats van ‘nieuwe’ grondstoffen levert bovendien 2,5% energiebesparing en 60% minder CO2-uitstoot. Gemiddeld zetten de glasfabrieken 50 tot 80% scherven in, afhankelijk van de beschikbaarheid van scherven. Flessen en potjes bestaan dus voor minstens de helft uit gerecycled glas.
 • Wist je dat...
  Kwarts de belangrijkste stof is die wordt gebruikt voor de vervaardiging van glas, deze grondstof wordt gewonnen uit zand. Voor de productie van glas maakt men gebruik van een mengsel dat bestaat uit kalk, soda en gemengd zand. Door hoge temperaturen wordt dit mengsel vloeibaar gemaakt. Vervolgens koelt men het materiaal zeer snel af waardoor het uithardt, voordat het glas geheel is uitgehard is het goed vervormbaar.

Tijdlijn


Ervaring deelnemers
De beste tips op een rij


Heb jij je al opgegeven voor de Feestelijke afsluiting op 1 juli (11.00 - 13.00 uur)? Meld je aan.